Ταραξάκος ή πικραλίδα

2021-03-12

Βότανο γνωστό από την αρχαιότητα, είναι γνωστό και ως «δόντι του λιονταριού», (οι Άγγλοι το αποκαλούν dandellon) εξαιτίας των οδοντωτών φύλλων του.
Στην Κρήτη το ονομάζουν αγριοράδικο ή πικραλίδα, λόγω της πικρής του γεύσης.
-διεγείρει τη ροή της χολής που βοηθά στην πέψη των λιπών. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγεται η δημιουργία χολόλιθων
-έχει διουρητική δράση, βοηθώντας έτσι, στην αντιμετώπιση της υπέρτασης αλλά και του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου
-είναι αντιοξειδωτικό και βοηθά στην πρόληψη της κυτταρικής φθοράς, η οποία ευθύνεται για τη δημιουργία καρκίνων και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων
-εμποδίζει την ανάπτυξη του Candida ablicans, του μύκητα που ευθύνεται για τις κολπικές μολύνσεις
-είναι κατά των φλεγμονών του στήθους, του βήχα και γενικά των προβλημάτων των πνευμόνων όπως πνευμονία, βρογχίτιδα και μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού
-τονωτικό, χωνευτικό, υπακτικό αντισκορβουτικό, στομαχικό και καθαριστικό του αίματος
-ελαττώνει τη χοληστερίνη του αίματος
-ευεργετικό στην αρθρίτιδα, ανακούφιση των πόνων σε οστά και αρθρώσεις

Ως έκχυμα: Ρίχνουμε το βότανο σε βραστό νερό. Το αφήνουμε για 10 έως 20 λεπτά και το σουρώνουμε.
Ως αφέψημα: Παίρνουμε το θεραπευτικό μέρος του φυτού και το βράζουμε με νερό. Συνήθως βράζουμε τα σκληρά τμήματα του φυτού, όπως ρίζες, φλούδες, κοτσάνια, σπόρους. Αν είναι ψιλοκομμένα, χρειάζονται μόνο 5 με 15 λεπτά.