Ρόδι: Ο μύθος και οι ευεργετικές του ιδιότητες

2021-03-22

Οι μύθοι γύρω από τη ροδιά στην Αρχαία Ελλάδα είναι πολλοί. Η Αφροδίτη συνέδεσε το όνομά της με την καταγωγή του ροδιού μιας και, όπως μας λέει ο μύθος, η ίδια φύτεψε την πρώτη ροδιά στην Κύπρο. Η Ήρα, η μητέρα των Θεών, θεωρείται η προστάτιδα του γάμου και της γονιμότητας και η ίδια κρατάει στο δεξί της χέρι ένα ρόδι. Μ' αυτό το συμβολισμό για τη γονιμότητα συνδέεται και ο μύθος της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Άδη. Ο Άδης, άρπαξε την όμορφη Περσεφόνη σε μία στιγμή που μάζευε άνθη και την πήρε μαζί του στον κάτω κόσμο. Η Δήμητρα, ως μητέρα της, στεναχωρήθηκε πολύ από τον χαμό της και την έψαξε παντού χωρίς αποτέλεσμα. Όταν έμαθε την αλήθεια, απαίτησε από τους θεούς να επέμβουν και να μεσολαβήσουν για να επιστρέψει η κόρη της στον επάνω κόσμο. Οι θεοί κατέληξαν πως το αίτημα της Δήμητρας ήταν δίκαιο και έστειλαν με εντολή του Δία, τον Ερμή για να την επιστρέψει από τον Άδη. Ο Άδης όμως μαθαίνοντας τις αποφάσεις των θεών, προσέφερε στην Περσεφόνη να φάει επτά σπόρους ροδιού, ώστε να την «δέσει» κοντά του, αφού ήταν και σύμβολο γάμου. Μετά την επιλογή της Περσεφόνης να φάει τους σπόρους τoυ ροδιού, οι θεοί επέβαλλαν να ανεβαίνει κάποιους μήνες στον επάνω κόσμο και να κατεβαίνει κάποιους μήνες στον κάτω κόσμο.
Έτσι, όταν ζούσε στον πάνω κόσμο με την μητέρα της, αναγεννιόταν η φύση, συμβολίζοντας την Άνοιξη, ενώ όταν απομακρυνόταν στον κάτω κόσμο, ερχόταν ο θάνατος της φύσης, κοινώς η εποχή του Χειμώνα. Το ρόδι, το "σπάμε" ως έθιμο την Πρωτοχρονιά και σε γάμους γιατί θεωρείται σύμβολο της καλοτυχίας, της αφθονίας και της γονιμότητας, λόγω της εσωτερικής δομής του. Επίσης από την αρχαιότητα, χρησιμοποιούσαν τη φλούδα του ροδιού στη βυρσοδεψία και στην ιατρική. Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Ε, σε πληθώρα μεταλλικών στοιχείων (ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, ψευδάργυρος, σελήνιο), σε υδατάνθρακες και σε φυτικές ίνες. Ένα μόνο ρόδι μπορεί να καλύψει το 40% της ποσότητας σε βιταμίνη C και το 25% της ποσότητας σε φυλλικό οξύ που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος. Περιέχει επίσης ψηλές ποσότητες φυτικών ινών ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. 

Όλοι έχουμε ακούσει ή διαβάσει για τις ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού.Τρώγοντας λοιπόν ένα ρόδι ή πίνοντας το χυμό του κερδίσουμε για την υγεία μας:

  • Το ρόδι περιέχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που ονομάζονται φλαβονοειδή και είναι γνωστά για την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση διαφόρων ειδών καρκίνου όπως καρκίνο του προστάτη και καρκίνο του μαστού.
  • Αντιγηραντικές ιδιότητες λόγω των αντιοξειδωτικών.
  • Προστασία από καρδιακές παθήσεις μέσω της μείωσης των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και του περιορισμού της αθηροσκλήρωσης.
  • Το ρόδι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες όπου μπορούν να περιορίσουν το οξειδωτικό στρες που μεταξύ άλλων οδηγεί στην εμφάνιση της νόσου Alzhemer's καθώς επίσης μειώνουν τις βιοχημικές διεργασίες που συνδέονται με αλλεργίες .
  • Προστασία των νεφρών από επιβλαβείς τοξίνες
  • Προστατεύει το συκώτι αλλά βοηθά και στην αναγέννησή του.
  • Τα ρόδια και ο χυμός τους έχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, που τονώνει το ανοσοποιητικό και μας προστατεύει από ασθένειες.
  • Ρυθμίζει το μεταβολικό σύνδρομο συμβάλλοντας στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, καταπολεμά τη φλεγμονή.

Τι πιο καλό φυσικό και υγιεινό.
Ήρθε η ώρα να φάω το ρόδι μου